Κωνσταντίνα Σ. Παλληκαρώνα

Παιδίατρος

Sun-ProtectionΠροστασία των παιδιών από τον ήλιο

Αρκεί μόλις ένα ελαφρύ έγκαυμα για να αυξήσει τον μελλοντικό κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.H επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αθροιστική και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής προσλαμβάνεται τα πρώτα χρόνια της ζωής. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η προστασία από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV). Ακολουθούν μερικές συστάσεις για την προστασία των παιδιών από τον ήλιο όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο .

  • Αποφύγετε την έκθεση κατά τις ώρες 10 π.μ -3μ.μ, όπου είναι πολύ ισχυρή η επίδραση των ακτίνων UV. Αν βρίσκεστε έξω αναζητήστε σκιά  κάτω από ένα δέντρο ή μια ομπρέλα.
  • Ντύνετε τα παιδιά με  ρούχα που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια δέρματος.
  • Προτιμήστε καπέλα που σκιάζουν το πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, τα αυτιά, το λαιμό ή διαφορετικά  να είστε  σίγουροι για την προστασία των εκτεθειμένων περιοχών με αντηλιακό.
  • Να φοράτε στα παιδιά γυαλιά ηλίου. Προστατεύουν τα μάτια του παιδιού σας από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκτη ή άλλες ανωμαλίες. Επιλέξτε αυστηρά φακούς που μπλοκάρουν σχεδόν το 100% των ακτίνων UVA και UVB. Έχετε υπόψη ότι ακόμη και τα πολύ σκούρα γυαλιά μπορεί να απορροφήσουν πολύ ακτινοβολία καθώς επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν μεγαλύτερη διαστολή του ματιού τους
  • Εφαρμόστε αντηλιακό. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 15 και προστασία έναντι UVA και UVB κάθε φορά που το παιδί σας πηγαίνει έξω. Η εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βγείτε έξω και το αντηλιακό θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες. Μην ξεχάσετε να προστατεύσετε τα αυτιά, τη μύτη, τα χείλη, ενώ θα πρέπει να μπαίνει αντηλιακό ακόμη και κάτω από το μαγιώ. Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα είναι ιδιαίτερα ακίνδυνα για τα μικρά παιδιά που βάζουν τα χέρια στο στόμα.
  •  Αποφύγετε την έκθεση των μωρών κάτω των 6 μηνών στον ήλιο καθώς δεν επιτρέπετε στις ηλικίες αυτές η χρήση αντηλιακών.

 

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ!!!

  • Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβη ακόμη και μέσα σε μόλις 15 λεπτά έκθεσης ενώ μπορεί να χρειαστούν και 12 ώρες για να γίνει αυτή αντιληπτή.
  • Μαυρίζουμε ακόμη και όταν έχει συννεφιά, αφού τα σύννεφα δεν μπορούν να φιλτράρουν τις ακτίνες UV.