Κωνσταντίνα Σ. Παλληκαρώνα

Παιδίατρος

baby-walker2     Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι οι στράτες μπορεί να βοηθήσουν ένα παιδί να περπατήσει πιο γρήγορα . Στην πραγματικότητα , μπορούν να το καθυστερήσουν. Αυτό συμβαίνει γιατί οι στράτες εκγυμνάζουν διαφορετικούς μύες από αυτούς που πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα παιδί για να μπουσουλήσει, καθίσει ή περπατήσει. Δεν είναι σπάνιο να βλέπουμε μωρά να περπατούν συνεχώς στις μύτες των ποδιών τους από την υπερβολική χρήση της στράτας.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ( ΑΑΡ) συνιστά την αποφυγή της στράτας καθώς θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο για τραυματισμούς όπως κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κατάγματα, πτώσεις από σκάλες , πνιγμούς, εγκαύματα.
    
Κατά την επιλογή της στράτας πάντως θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τα ακόλουθα:

Χρησιμοποιήστε ένα μοντέλο που ανταποκρίνεται στις νεότερες προδιαγραφές ασφαλείας όπως υποδεικνύει και η ετικέτα που πρέπει να φέρει. Θα πρέπει να μπορεί να φρενάρει μπροστά από εμπόδια και να είναι με ευρεία βάση ώστε να μην χωράει μέσα από πόρτες. Εάν υπάρχουν σκάλες στο σπίτι, αυτές θα πρέπει να ασφαλίζονται με πορτάκια σταθερά και όχι απλά κολλημένα στους πλαϊνούς τοίχους.